Arborele Printesei

sâmbătă, aprilie 9, 2011

Cum toata lumea ar vrea sa aiba in curte arbori mari si eventual sa creasca peste noapte, Arborele Printesei va poate da o mana de ajutor, implinindu-va visul. Este un arbore exotic originar din China si se remarca prin portul si inflorirea sa abundenta de la inceputul primaverii dinaintea infrunzirii. Denumit initial Pavlonvia, acum Paulownia, in onoarea Reginei Anna Pavlovna a tarii de Jos, fiica tarului Paul I al Rusiei. Se remarca de asemenea prin cresterea foarte rapida de circa 3 m pe an, precum si prin frunzele sale foarte mari ce pot atinge 60 cm in diametru. Pe langa portul ilustrat este si un bun ameliorator al zgomotelor, datorita perisorilor existenti pe partea inferioara a frunzelor si a petiolului.

Cateva argumente pentru a avea o “Printesa ” in gradina dumneavoastra:

 • Este un arbore excelent din punct de vedere al portului , creste intr-un timp record , minunandu-va cu dimensiunile impresionante realizate.
 • Acopera bine solul , putand umbri o suprafata buna de teren unde va puteti relaxa in timpul unei zile toride de vara.
 • Va incanta primavara cu flori mari liliachii grupate mai multe la un loc si cu un parfum placut.
 • O sa ramaneti impresionati de marimea frunzelor, asemenea unor urechi de elefant.
 • Alunga insectele, actioneaza ca un burete absorbind zgomotul si praful.
 • In ciuda ranilor rezultate din cauze antropice sau naturale se regenereaza intr-un timp foarte scurt.
 • Datorita calitatii lemnului, a devenit o specie cautata pe piata mondiala de lemn, astfel intrand in categoria arborilor nobili alaturi de nuc, sorb, paltin. Lemnul este foarte usor, se usuca repede si nu sufera crapaturi.
 • Florile sale imense sunt foarte cautate de albine, aduc o productie de miere remarcabila ( un potential de 1000 kg nectar pe un ha de plantatie);
 • Fruzele pot servi ca drept material de baza furajer pentru animale.
 • Se adapteaza foarte bine in mediul citadin,plantat pe marginea soselelor unde praful si noxele sunt pretutindeni se pare ca nu ii dauneaza.
 • Acest model de floare este simbolul oficial al Primului Ministru al Japoniei.

Cateva aspecte de cultivare…

Spre deosebire de zona de origine, la noi are o viata mai scurta fiind sensibila la ger si ingheturi tarzii.Paulownia tolereaza o mare varietate de tipuri de sol, creste bine in plina lumina dar nu poate supravietui daca este cultivat in grupuri de arbori mai inalti, umbra ii dauneaza. Se poate inmulti prin seminte, butasi de radacina sau  drajoni. Poate coloniza terenuri stancoase sau zone riverane degresate si ar putea concura cu plantele rare din aceste zone.

Pentru cei care isi doresc o astfel de printesa merita sa- i acorde o deosebita atentie. In imensul regat al florilor cu siguranta nu poate lipsi o tanara si frumoasa printesa.


Tags: , , , , , , , ,

Subscribe by RSS

6 comentarii la “Arborele Printesei”

 1. Spiridon Mariana

  Impresionanta planta.
  Cateva intrebari :
  - Este rezistenta la clima tarii noastre ?
  - De unde se pot procura semintele,butasii de radacina sau drajonii ?

  #164
 2. Gradina forum

  Este rezistenta la clima tarii noastre,se dezvolta foarte bine la adapostul cladirilor sau a altor arbori.
  Se poate procura seminte de la un exemplar,imediat dupa recoltare se seamana in sera.

  #165
 3. Spiridon Mariana

  Multumesc. Mai trebuie sa aflu si unde gasesc un asmenea arbore pentru ca in zona in care traiesc nu am vazut asa ceva.MI-ar folosi aceasta informatie. Multumiri anticipate.

  #168
 4. Gradina forum

  Intra pe magazinuldeplante.ro iar la categoria arbori minune o gasesti acolo…

  #169
 5. Viorica Marcu

  Am un asemenea arbore in curte, a crescut foarte repede, a inflorit in primul an, dar dupa iarna de acum doi ani si gerurile de-atunci, in primavara imediat urmatoare, nu a mai inflorit, iar frunzele au fost mult mai mici. In primavara asta, pana acum, suntem pe 21 aprilie, nu a inflorit. Nu stiu ce as putea face pentru a-l proteja. Imi putea da niste sfaturi?

  #177
 6. Gradina forum

  In primii 4 ani trebuia protejat de gerurile timpurii de toamna si timpurii de primavara. Mugurii florali sunt foarte sensibili la geruri,insa nu va speriati ca trebuie sa infloreasca,la inceputul lunii mai se deschid mugurii floriferi. De obicei in locul ramurilor degerate apar altele care vor da nastere la muguri floriferi sanatosi.

  #178

Comenteaza

*

Fontsforweb.com - web fonts free download. See this Wordpress fonts plugin