Flori de tei

sâmbătă, iunie 4, 2011

Orice inceput de vara ne intampina sufletul cu un parfum ce ne imbata trupul intr-un farmec greu de asternut in cuvinte. Mireasma florilor de tei anunta venirea anotimpului calduros. Nenumarate flori aurii impodeobesc coroanele  teilor, ca pentru sarbatoare. Teiul este un arbore mirific, ne amintim de el in versuri, in iubire, dar mai ales in aroma euforica construita de Eminescu in cele mai frumoase clipe ale poeziei romanesti. Fie ca este vorba de tei de iunie sau de august, tei de campie sau de munte, tei din parcurile trezite la viata, tei de la tara amestecat cu miresmele de fan si salcam in calda briza , nu ne poate opri sa nu culegem zambind macar o floare si sa savuram acea mireasma unica, imbatatoare.

În perioada când teii înfloresc, oamenii parcă zâmbesc mai frumos. Mireasma care ne inundă sufletul, casele, strada, văzduhul întreg, ne dă o stare sufletească cu totul deosebită. Teii ne învaţă să fim mai buni şi mai calzi cu semenii noştri. Ei ne oferă cu generozitate atâta frumuseţe!

Florile de tei nu sunt doar placut parfumate, ci au si puteri vindecatoare, mai ales in cazul bolilor respiratorii si digestive Virtutile terapeutice ale teiului au fost descoperite din cele mai vechi timpuri. Pe atunci se foloseau in special coaja, frunzele si seva arborelui. Astazi insa, atat fitoterapeutii, cat si specialistii in cosmetica prefera sa utilizeze florile. Acestea contin colinina, acetilcolina, flavonoide si saponine, dar si ulei volatil, cel care le confera mirosul imbatator. Odinioara, teiul era folosit in special pentru tratarea indigestiei, racelii si in ameliorarea durerilor abdominale.

Ce folosim de la tei:

De la tei se recolteaza florile care dau un produs vegetal uscat cu miros placut de miere si gust dulceag si usor astringent. Florile, cu sau fara bractee, se recolteaza incepind cu jumatatea lui iunie de la Tilia plathphyllos care infloreste primul. La distanta de aproximativ doua saptamini se recolteaza Tilia tomentosa si in iulie Tilia cordata care este ultimul care infloreste.

Frunzele teiului, atunci cind sint tinere, se folosesc in alimenatatie in locul frunzelor de vie la infasuratul sarmalutelor.

Un alt produs folosit de la tei este lemnul moale si usor de prelucrat. Este utilizat si de mesterii populari si in confectionarea mobilierului.

Din scoarta se extrag fibre pentru legat in viticultura si pomicultura dar si pentru fabricarea de fringhii si rogojini.

Stiati ca..!!!

♥ Una din strazile celebre ale Berlinului interbelic isi datora numele teilor plantati care i-au lipsit intr-atat lui Marlene Dietrich in America. Si cu toate acestea aroma teiului a fost capturata intr-unul din cele mai mari succese ale parfumeriei franceze, azi disparut – Soir de Paris de Bourjois (1928).

Parfumul floral dulce ferecat intr-un flacon albastru cobalt invaluia nota de tei cu violete, garoafe si mimoza intr-un vartej pudrat si tandru cu santal.

♥ La Annick Goutal teiul este o melodie de mirosuri tandre, usore si diafane, inspirate de copilarie. Parfumul Eau du Ciel este un omagiu adus verii si florilor ei in care teiul si floarea de portocal predomina.

♥ La romani este considerat un copac sfant fiind folosit la unele sarbatori ca si protector al casei (de exemplu, de Rusalii se pun la usa crengute de tei sfintit, existand credinta conform careia atunci cand este furtuna sau grindina teiul protejeaza acea casa).  Cred ca aceasta credinta vine de la faptul ca teiul are un magnetism foarte diferit de alti copaci, neputand fi fulgerat sau trasnit.

“Asa ca… nu ne rămâne decât să savurăm din plin frumuseţea şi mireasma teilor….”


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Subscribe by RSS

Comenteaza

*

Fontsforweb.com - web fonts free download. See this Wordpress fonts plugin