Levantica

marți, iunie 28, 2011

Levantica este o planta cu flori albastre, care se culeg incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. Aceasta minunata planta ne invaluie un parfum delicat, de o deosebita finete, care ne transmite o stare de liniste, seninatate si reverie, asemenea unui cadru natural paradisiac. O specie aromata si in plus este considerata si o planta miraculoasa care preia din natura razele solare ale lunilor de vara si le transforma intr-un ulei eteric cu parfum diafan, bland, ce ne inspira bucuria de a traii.

Originara din tinuturile mediteraneene, Africa de Nord, Asia de Sud-Vest si insulele Canare, lavanda crestea spontan pe terenuri aride, calcaroase, pietroase si puternic insorite, urcand pana la altitudini de 700-800 metri, uneori pana la 1.800 metri pe coastele sudice ale Alpilor inferiori.

Din vechi informatii rezulta ca primele culturi de lavanda au fost realizate in Arabia, de unde au fost aduse plante in Europa de catre negustorii greci, cu 6.000 ani i. H..

Denumirea stiintifica de Lavandula a derivat de la cuvantul latin „lavo-lavare“ – a spala, a curata, florile fiind utilizate de catre romani la parfumarea bailor si la vindecarea ranilor capatate in timpul razboaielor. Majoritatea limbilor europene si non-europene denumesc aceasta planta dupa sursa latina: lavanda, lavandina, lavandula, levanta, laventeli, levantica, Lavendel.

In Romania, primele tufe de lavanda au fost aduse in jurul Capitalei de catre gradinarii bulgari, dupa care s-au extins in culturile din sudul si vestul tarii, astfel ca, in anul 1990, existau peste 3.000 de hectare cultivate. In ultimii 15 ani, defrisarile necugetate au redus drastic suprafetele cultivate cu lavanda, ramanand aprox. 420 de hectare, majoritatea in judetele din sudul tarii.

Cultivare…

Fiind o planta perena, poate supravietui pe acelasi teren timp de peste 15-20 de ani, avand o buna rezistenta la temperaturi scazute si la seceta si putin pretentioasa la tipul de sol. Iarna suporta bine gerurile daca este acoperita cu zapada sau cu strat de paie, frunze uscate sau pamant nisipos, care ii asigura rezistenta la temperaturi de -300C. Primavara porneste mai greu in vegetatie, abia dupa ce s-a atins temperatura de 10-140C. Vegeteaza bine in zone aride, bine insorite, pe terenuri de coasta si pe soluri bogate in calciu. Nu suporta excesul de umiditate sau terenurile inundate. Inmultirea se face prin butasi in luna septembrie, folosind un compost din turba si nisip. Recoltarea florilor se face manual, la inceputul infloririi si la inflorirea intensa (lunile iunie-august), intre orele 9-14 cand exista continut maxim de substante active. Dupa transportul imediat in cosuri captusite, se foloseste fie la extragerea uleiului eteric prin distilare, fie se usuca intr-o incapere umbrita si bine aerisita, in strat subtire. Artificial, se usuca la temperaturi sub 400C.

Uleiul eteric are un miros specific deosebit de placut, fiind constituit dintr-un amestec de peste 40 de componente care nu au putut fi reproduse pe cale chimica. Culturile de lavanda la altitudini mai mari produc o cantitate mai redusa de ulei, dar cu o calitate superioara, datorata continutului ridicat in acetat de linalil.

Intrebuintari de Aur…

1.  Spalaturi locale, badijonari sau comprese imbibate cu infuzie concentrata au efecte in vindecarea unor rani, plagi, ulceratii, infectii, acnee, cuperoza si la spalarea veziculelor produse de varicela care dau senzatia de mancarime, greu de suportat;

2. Tamponari cu vata, dimineata si seara, cu tinctura de lavanda in glicerina, recomandata pentru tratarea tenurilor uscate si sensibile;

3. Masajul cu ulei de levantica relaxeaza tot corpul, calmeaza sistemul nervos central si induce somnul. Uleiul este ideal si pentru masajul nou-nascutului dupa baia de seara si pentru adultul care a avut o zi grea de munca.

4. Datorita efectelor calmante, antiseptice si cicatrizante, baile au actiuni deosebite in vindecarea ranilor, arsuri usoare, cistite, leucoree si alte infectii genitale. In locul infuziei din flori se poate folosi o emulsie concentrata cu ulei volatil de lavanda.

5. In medicina veterinara, uleiul se foloseste in frectiile articulatiilor dureroase ale animalelor si in stimularea poftei de mancare, punand cateva picaturi de ulei in apa de adapare.

6. Pe cale interna, 10 picaturi de lavanda diluate intr-un pahar cu apa in cazul adultilor si 2-3 in cazul copiilor contribuie la stimularea poftei de mancare.


Tags: , , , , , , , , , ,

Subscribe by RSS

Comenteaza

*

Fontsforweb.com - web fonts free download. See this Wordpress fonts plugin