Pamant de flori

vineri, februarie 25, 2011

Majoritatea plantelor se simt bine si pot creste normal daca pamantul este fertilizat, bine afanat,aerisit, lasand apa sa se strecoare cu usurinta. In alegerea unui sol de cultura pentru plantele si florile de apartament , balcon si terasa  sunt foarte multe aspecte de comentat. Un pamant pentru gradinarit pe care il poate pregati oricine acasa, este de fapt un amestec din diferite clase de substraturi.

Acest pamant universal trebuie sa aiba in componenta sa urmatoarele:

- pamant de telina bine fertilizat, macerat si odihnit ;
- pamant de frunze bine putrezite, sau mai pe scurt pamantul de padure;
- mranita – gunoiul de grajd bine putrezit ; cel mai bun fiind cel de cabaline si bovine;
- nisip de rau

Deseori mranita poate fi inlocuita cu compostul(resturi menajere si vegetale, bine putrezite in platforme sau containere). Toate aceste componente sunt pregatite cu mare atentie; se cerne cu site corespunzatoare, se amesteca proportionat. Recomandat este sa lasati pamantul cateva zile pentru o mai buna omogenizare la folosire. Se verifica daca sunt prezenti paraziti sau daunatori.

Pentru o compozitie de calitate se mai adauga ingrediente cum ar fi : carbune vegetal (de lemn) maruntit ; granule de poliester expandat ; bucatele de lut ars sau caramida tiganeasca ; bucatele de argila ; calcar ; cochilii de melci sau scoici pisate ; muschi sau licheni ; ace de conifere ; scoarta de copac maruntita, etc.

Pamant de telina

Denumit pamant de brazda – este folosit la pregatirea paturilor nutritive  al solurilor in legumicultura si horticultura. Acesta se obtine din stratul superficial al solului, de pe terenuri intelinite cu graminee si leguminoase perene. Prin putrezirea masei de radacini din stratul superficial, in decursul anilor acesta se imbogateste in substante nutritive. Are o buna structura fizica, gazduind o serie de microorganisme extrem de benefice plantelor. Este un pamant greu, cu permeabilitate si afanare redusa, de culoare cenusie-maronie, bine structurat si un continut ridicat in minerale, in special azot. Are ph alcalin, variabil intre 6-8. Nu se foloseste proaspat , necesita o mica preparare.

Pamant de frunze

Rezulta din putrezirea frunzelor arborilor, in mod deosebit al celor de fag, tei, artar, anin, alun, din care rezulta un pamant poros, permeabil la apa, continand elemente nutritive in cantitati mari. Nu este indicat pamantul din frunze de stejar deoarece contine foarte multe substante taninoase. Se pot folosi cu succes pamanturile rezultate din putrezirea acelor de pin si brad, foarte bogate in substante silicioase, cu o mare capacitate de retinere a apei. Poate fi realizat si in curte dar este mult mai comod sa-l colectam din padure, avand grija ca zona respectiva sa fie curata.

Mranita

Ingrasamant organic foarte complex, rezultat din gunoiul de grajd ca urmare a unui proces inaintat de fermentare. Are aspect pamantos si grauntos, reprezinta 25% din masa initiala a gunoiului de grajd. Este foarte utilizata in legumicultura precum si la plantele decorative pentru realizarea amestecurilor nutritive. Se recomanda  pastrarea in gramezi acoperit cu un strat de pamant pentru a preveni uscarea, spalarea de catre ploi si pierderea elementelor nutritive. Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in solurile luto-nisipoase,bogate in humus, afanate. Mranita care se obtine din descompunerea completa a gunoiului de grajd in 2-3 ani;este foarte bogat in substante organice si minerale dar si in microorganisme benefice.Foarte bun pentru imbogatirea pamanturilor grele. Se poate considera ingasamant natural dupa 6-8 ani, incorporandu-se in amestecul initial de pamant. In cazul gunoiului de pasari sau de alte animale, poate fi folosit dupa ce a fermentat timp de 15-20 zile in vase acoperite. Aplicarea lui se face sub forma de solutie.

Nisip de rau

Este acel tip de nisip cu granulatie medie, folosit in amestec cu celelalte componente rezultand un sol de aur. Nu orice tip de nisip este benefic plantelor;nisipul de rau, spalat de ape este un constituent important substratului. In compozitia lui nu intra oxizii care sunt foarte toxici plantelor.

Pentru un gradinarit de valoare ai nevoie de un substrat valoros.

Ingrasamant organic foarte complex, rezultat din gunoiul de grajd ca urmare a unui proces inaintat de fermentare.Are aspect pamantos si grauntos, reprezinta 25% din masa initiala a gunoiului de grajd. Este foarte utilizata in legumicultura precum si la plantele decorative pentru realizarea amestecurilor nutritive. Se recomanda  pastrarea in gramezi acoperit cu un strat de pamant pentru a preveni uscarea, spalarea de catre ploi si pierderea elementelor nutritive. Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in solurile luto-nisipoase,bogate in humus, afanate.Mranita care se obtine din descompunerea completa a gunoiului de grajd in 2-3 ani;este foarte bogat in substante organice si minerale dar si in microorganisme benefice.Foarte bun pentru imbogatirea pamanturilor grele. Se poate considera ingasamant natural dupa 6-8 ani,incorporandu-se in amestecul initial de pamant. In cazul gunoiului de pasari sau de alte animale, poate fi folosit dupa ce a fermentat timp de 15-20 zile in vase acoperite. Aplicarea lui se face sub forma de solutie.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Subscribe by RSS

Comenteaza

*

Fontsforweb.com - web fonts free download. See this Wordpress fonts plugin