Panseluta

miercuri, martie 30, 2011

“Discretia, farmecul si eleganta descriu frumos Viola Tricolor”. Panselutele aduc o paleta variata de culori si o diversitate de dimensiuni ale florilor. Datorita formei petalelor in forma de inima ,se spune ca panseluta face parte din compozitia unei licori de dragoste. Delicatetea si gingasia lor iti aduc bucuria si veselia pe buze chiar in cele mai triste momente. Numele Panselutei vine din cuvantul francez “pensee” care inseamna ganduri, ea fiind simbolul gandurilor, amintirilor. Si desi pare a fi fragila, nu este, e chiar puternica, sunt cele mai apreciate flori in timpul celor mai viguroase ierni. Povestea panselutei este strans legata de un stramos comun, viola. Genul Viola cuprinde nu mai putin de 500 de specii si are ca loc de origine continentul european. Din antichitate aceste mici plantute erau cultivate pentru a obtine leacuri medicale, era considerata un leac al naturii. A fost printre plantele preferate de mare Shakespear in povestile sale romantice. Pe continentul european a fost descoperita de un botanist care a numit-o ” panseluta salbatica” pentru ca s-a facut remarcata in linistea pajistilor.

Diferentele dintre cele doua plante sunt cam greu de delimitat, panseluta creste pe o singura tulpina si ramificatiile se gasesc deasupra pamantului. In schimb la viola ramificatiile cresc sub pamant si mai multe plante imparte aceiasi tulpina. In timpul infloririi panseluta se deschide mult mai larg fata de viola si in plus este mai rotunda. Panselutele se gasesc in cele mai variate culori, de la negru la albastru, roz si galben pana la portocalii si albe. Petalele sunt de obicei sunt neegale, au o culoare neuniforma sau formeaza un mozaic de culori.

Soiurile ce pot fi cultivate sunt impartite in doua mari grupe, fiecare grupa contine caracteristici unice.

Grupa Trimadeau- cu flori extrem de multe de marime mijlocie ( Riesenorage- de culoare portocalie, Doctor Faust de culoare violet inchis)

Grupa panselelor uriase-cu flori foarte mari , petale ondulate cu pete neregulate (Berna cu flori violet;Thuneresee cu flori de culoare albastra).

Cum sa cresteti panselute?

Sunt niste fiinte foarte apreciate, plantarea si intretinerea lor se face cu usurinta. Un sol bogat in substante si elemente minerale cu umezeala moderata si putin soare va aduce rezultate imbucuratoare. Nu tolereaza caldura si umezeala, de aceea ele prospera toamna si primavara. Nu lipsesc din parcuri, gradini, borduri cat si de pe balcon sau terasa. Un mic sfat:Rupeti la interval de 2-3 zile florile si fructele ofilite, acest lucru va revigora planta si ea va continua sa infloreasca. Daunatorii nu sunt o problema  mare la aceste plante.

Cateva operatii pentru o intretinere adecvata:

1.Necesita  mici interventii ce constau in maruntirea solului , distrugerea crustei si a buruienilor concurente;

2.Daca umiditatea lipseste , se va uda prin aspersiune, sub forma de pulberi fine;

3.Pe timp de iarna necesita o mica protectie impotriva gerurilor naprasnice; se poate folosi un strat de paie sau frunze ca material protector;

4.Daca rezerva de substante din sol este mica se recomanda o fertilizare suplimentara pe baza de azotat de amoniu,superfosfat si sulfat de potasiu.

Panseluta este o planta ce face minuni in iubire, ajuta inimile frante si aduce bucuria copilariei.

“Viola cornuta”

“Gingasa panseluta”

“Viola witrochiana”

“Micuta panseluta”

Tags: , , , , ,

Subscribe by RSS

Comenteaza

*

Fontsforweb.com - web fonts free download. See this Wordpress fonts plugin