Parfum de liliac

joi, aprilie 28, 2011

In afara de grandiosul trandafir , nu exista nici o floare atat de indragita si parfumata ca liliacul. Exista o concurenta extrem de stransa intre cele doua plante, insa o calitate net superioara trandafirului este parfumul putrenic pe care il detine  liliacul .

Din pacate florile de liliac ne incanta o perioada scurta in timpul primaverii. Soiurile tarzii de liliac vor depasi acest impediment, prelungind mireasma si bucuria florilor chiar si in timpul anotimpului torid. Liliacul este simbolul iubirii inocente, al emotiilor primei iubiri. A fost adus in Europa la sfarsitul secolului al XVI-lea. Este un arbust ornamental ce inunda orice gradina cu parfumul sau inconfundabil in timpul primaverii. Pe langa parfumul si frumusetea florilor este cunoscut in popor si datorita propietatilor terapeutice ale florilor si frunzelor. Liliacul comun este o planta adaptabila, rezistand si intr-un mediu destul de poluat. Acest arbust rustic este foarte apreciat in gradini pentru vigoarea si longevitatea sa .

Frunzele si florile liliacului sunt organe “vegetative simbol”, frunzele colorate in verde deschis sunt asemanate cu o inima datorita formei pe care o imbraca iar florile mici , stelate de culoare lila asemenea unor clopotei ce imprastie parfum. Exista in jur de 20 de specii de liliac cu flori simple sau duble, ce pot fi utilizate ca flori taiate intr-o vaza pe masa din bucatarie , deosebit de ornamentale. Aceste varietati se diferentiaza intre ele prin dimensiune sau crestere fie prin tipul de inflorrescenta.

Toate plantele sub denumirea de Liliac apartin speciei Syringa. Printre tipurie de varietati de liliac ce ne incanta primavara sunt:

1. Varietatea “Angel White”

Este o varietate extrem de frumoasa  mai ales cand paniculele de flori albe ca zapada apar in timpul primaverii dand eleganta gradinilor. Florile sale au un parfum ametitor, mai ales in noptile cu luna. Irezistibilele flori atrag o multime de albine, fluturi si multe alte insecte polenizatoare. Rezista si in timpul celei mai toride veri.

2.Varietatea “Beauty of Moscow”

O varietate destul de rara, insa unul dintre liliecii care iti taie rasuflarea. Aceasta planta depaseste calitatile unui arbust, tinde sa creasca sub forma de arbore, deci ii trebuie controlata cresterea prin taieri. Infloreste sub forma de muguri de culoare roz perlat , ce se deschid apoi sub forma unor manunchiuri albe si duble , intens mirositoare.

3.Varietatea “Congo”

Congo este o varietate clasica, detine o apreciere deosebita datorita florilor superbe , de culoarea vinului rosu , pe  cat de frumoase pe atat de mirositoare. Este o specie foarte veche si s-a cultivat intens pentru ca se adapateaza cu usurinta la conditiile de mediu.

4.Varietatea “Lavender Lady

Acest liliac rezista cu brio anotimpului rece,  inflorind abundent primavara cu flori parfumate asemenea levandei. Florile sale sunt superioare  ca marime celorlate varietati. Traieste foarte bine si in tinuturile cele mai fierbinti.

5.Varietatea ” Maiden’s Blush

Un arbust care infloreste cu aproximativ o saptamana inaintea liliacului comun. Florile sunt pictate in culoarea rozului bombon ce aduc o aroma unica de scortisoara.

6.Varietatea “President Lincoln”

Foarte apreciat si cautat pentru cresterea sa rapida cat si pentru adancimea albastrului de pe florile sale. Culorea acestei varietati este unica cat si  ciorchinile cu muguri floriferi imensi care  imprastie un miros imbatator.

7.Varietatea “Primrose”

Acest cultivar poarta flori galbene , parfumate si cremoase. Foarte iubit pentru buchetele de flori pentru ca atrage fluturii insetati dupa parfum. Este o varietate unica , astfel se recomanda plantarea sa in amestec cu o specie cu flori  albe pentru a iesi in evidenta.

8.Varietatea “Sensation”

Un liliac cu totul special, ne ofera inflorescente mov conturate cu dantele albe. Florile bicolore in amestec cu alte specii gazduieste o vaza intr-un stil senzational. O varietate fara egalitate .

Stiati ca !

“Daca gasesti o floare de liliac cu trei sau cinci petale trebuie sa iti pui o dorinta si ea se va indeplini”.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Subscribe by RSS

Comenteaza

*

Fontsforweb.com - web fonts free download. See this Wordpress fonts plugin